Alexander Jansen

Alexander Jansen (2005, Nederland) is al vanaf zijn 3e jaar betoverd door muziek. Hij was amper 3 jaar toen hij voor het eerst ging ‘dirigeren bij een concert’ dat hij zag op TV. Vanaf zijn 7e kreeg Alexander pianolessen van zijn moeder, pianodocente E. Jansen. 

Alexander ontwikkelde zich in die jaren op muzikaal gebied ook bij de Koorschool te Utrecht, waar hij solfège leerde en zong in het koor. Vanaf zijn 10e heeft Alexander steeds meer opgetreden voor publiek. Concerten in Frankrijk, België, Duitsland en Nederland met als hoogtepunt een optreden in de grote zaal van het Koninklijk Concertgebouw met een groep van het koor. In datzelfde jaar won hij de 1e prijs bij het ‘Young Bohemia Festival’ in Praag. 

Sinds eind 2015 is Alexander leerling van Marjes Benoist en vanaf september 2017 maakt Alexander deel uit van de Academie Muzikaal Talent studie voor jong talent aan het Conservatorium Utrecht. Sinds 2021 is hij bij de Academie Muzikaal Talent een leerling van Thomas Beijer.

In 2018 speelde Alexander (als enige pianist) in de finale van het ‘Koninklijk Concertgebouw Concours’ 2018 in Amsterdam. Ook werd Alexander uitgenodigd om te spelen tijdens het Lunchconcert in het Koninklijk Concertgebouw. Met orkest mocht Alexander optreden in Den Bosch in ‘Le  Carnaval des Animaux’. In 2018 nam Alexander ook deel aan het ‘NBE Compositie Concours’. Bij dit concours won hij de Publieksprijs en de Junior Koninklijk Conservatorium Compositieprijs. 

In februari 2019 heeft Alexander deelgenomen aan de ‘YPF Junior Competitie’ waar hij de 3e prijs won en de Henri Moerel Prijs, wat hem een Masterclass van  Dominique Merlet in Frankrijk opleverde. 

In de zomer van 2019 werd Alexander uitgenodigd om deel te nemen aan het ‘Internationale Pianofestival’ in Zwitserland. Hij speelde daar werken van Rachmaninoff en Bach. Alexander stond in 2019 voor de 2de keer in de finale van het ‘Koninklijk Concertgebouw Concours’. Ook speelde Alexander in 2019 een concert met het Radio Filharmonisch orkest uit Hilversum. 

In 2020 won Alexander de 1e prijs bij de ‘Muziekwedstrijd’ 2020 en twee prijzen bij het ‘Prinses Christina concours’ 2020. Ook speelde hij in de Spiegelzaal voor het NPO 4 radioprogramma ‘Spiegelzaal’. Bovendien speelde hij een recital met de drie andere winnaars van het Prinses Christina concours, op een van de mooiste vleugels in Nederland in De Concertzaal van Schiedam. 

In juni 2021 won Alexander het ‘Spotlight Concours’ wat hem een concert met Concertgebouw Kamerorkest opleverde. In september speelde hij  samen met dit orkest op ‘Muziek op het Amstel’ het prachtige Pianoconcert nr.  14 ‘Andantino’ van W.A. Mozart. In oktober 2021 speelde Alexander het 3concert van de YPF Young Virtuosi serie. Ook speelde Alexander in oktober 2021 met veel plezier live op televisie in het klassieke muziek programma ‘Podium Witteman’ op NPO 2

Alexander heeft masterclasses gevolgd van onder andere Dominique Merlet, Edith Fischer, Ilya Scheps, Nino Gvetadze, Alberto Rosado, Severin von Eckardstein, Marietta Petkova en Nicolaas van Poucke.

REPERTOIRE en SPEELSCHEMA

Kwartfinale > Zondag 13 februari | 13:30 – 14:10 uur | Bimhuis
L. van Beethoven Sonata no. 14 in C sharp minor, op. 27/2 ‘Mondschein’
W.W. van Nieuwkerk Fantasque
R. Escher Habanera
V. Kazandjiev Toccata
C. Debussy Préludes (2nd book) no. 6 Général Lavine – eccentric

Halve Finale > woensdag 16 februari | 18:00 – 19:00 uur | Bimhuis
J. Brahms Clarinet Trio in A minor, op. 114
F. Chopin Andante Spianato and Grande Polonaise Brilliante, op. 22
J. Brahms Rhapsodie in B minor, op. 79/1
F. Chopin Ballade no. 2 in F major, op. 38

Finale
R. Namavar Ti’afa’a
L. van Beethoven Piano Concerto no. 3 in C minor, op. 37