Florian Verweij

Florian Verweij (1997, Nederland) studeerde bij Naum Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2020 met de hoogste waardering afstudeerde bij Jan Wijn. Op elfjarige leeftijd werd hij toegelaten tot de afdeling Jong Talent van het Amsterdams Conservatorium, waar hij studeerde bij Marcel Baudet. Op zeventienjarige leeftijd vervolgde Florian zijn studie bij Jan Wijn. Hij volgde masterclasses bij onder meer Rian de Waal, Dmitri Alexeev, Stephen Kovacevich, Enrico Pace, Boris Berman en Leslie Howard.

In 2018 nam Florian deel aan de 16e ‘Ettlingen International Competition for Young Pianists’, waar hij finalist werd. De Nederlandse culturele stichting ‘Classic Young Masters’ selecteerde Florian in 2015 als Classic Young Master en bood hem een ​​tweejarig coachingsprogramma aan. Ook ontving hij de Publieksprijs. In datzelfde jaar ontving hij op het ‘Peter de Grote Festival’ in Groningen de Labberté-Hoedemakerprijs. Tijdens de ‘YPF Piano Competition’ in 2013 ontving Florian als jongste deelnemer de Guus Janssen Prijs voor de meest veelbelovende uitvoering van het hedendaagse stuk ‘Walden Pond with Passing Train’ (Guus Janssen, 2012). Tijdens de landelijke finale van het ‘Prinses Christina Concours’ in 2013 won hij de tweede prijs in de categorie 15 – 19 jaar.

Florian trad als solist op met verschillende orkesten. In 2021 en 2018 voerde hij Le Carnaval des Animaux van Saint-Saëns uit met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2019 voerde hij Rachmaninoffs Pianoconcert nr. 2 meerdere keren met Sempre Crescendo. Hij trad meerdere keren op met de Marinierskapel van de Koninklijke Marine en speelde Gershwins Rhapsody in Blue en Piano Concerto no. 2 van Sjostakovitsj. Verder was hij solist bij strijkorkest Amsterdam Sinfonietta en speelde hij Mozarts Pianoconcert nr. 12, en hij voerde Griegs Pianoconcert in a klein en Beethovens Pianoconcert nr. 3 met het Fries Kamerorkest.

In 2016 maakte Florian op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade in Athene een rondreis door Griekenland. In 2015 nam hij op uitnodiging van het ‘Prinses Christina Concours’ en de Netherlands America Foundation deel aan een tournee door Canada en de VS. Daar trad hij op tijdens herdenkingsconcerten ter ere van de bevrijding van Nederland door Canadese soldaten. Daarnaast trad Florian op in Zwitserland, Duitsland en Frankrijk.

REPERTOIRE en SPEELSCHEMA

Kwartfinale > vrijdag 11 februari | 15:00 – 15:40 uur | Bimhuis
L. van Beethoven Sonata no. 26 in E flat major, op. 81a ‘Les Adieux’
S. Prokofiev Visions fugitives, op. 22 ‘Pittoresco’
S. Prokofiev Piano Sonata no. 2 in D minor, op. 14

Halve Finale
J. Brahms Horn Trio in E flat major, op. 40
F. Mendelssohn Lieder ohne Worte, op. 102
F. Liszt Après une lecture du Dante – Fantasia quasi sonata, S161/7

Finale
R. Namavar Ti’afa’a
L. van Beethoven Piano Concerto no. 5 in E flat major ‘Emperor’