Juan Pedro García Oliva

Juan Pedro García Oliva (2001, Spanje) begon op achtjarige leeftijd met piano te studeren aan de muziekschool. In 2013 startte hij met zijn studie aan het Conservatorium van Jerez de la Frontera, waar hij les kreeg van Eduardo Rodríguez. Sinds 2019 is Juan Pedro student aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij studeert bij Frank van de Laar.

Hij volgde masterclasses van musici als Eugene Indjic, James Giles, Chang-Rok Moon, Juan Lago, Boris Berman, David Kuyken, Miguel A. Ortega Chavaldas, Alexander Kandelaki, Manuela Gouveia, Kennedy Moretti, Robert Kulek, Patrín García- Barredo en Anna Fedorova.

Juan Pedro is meerdere malen in de prijzen gevallen bij competities: 1e prijs bij ‘Concurso Jóvenes Intérpretes’ in Jerez de la Frontera (Spanje), 1e prijs bij ‘Concurso Nacional de Piano Diputación de Albacete’ in Albacete (Spanje), 1e prijs op ‘Concurso Jóvenes Intérpretes’ in Osuna (Spanje), 1e prijs op ‘Concurso de Piano Ciudad de Sevilla’ in Sevilla (Spanje), 1e prijs op ‘Orbetello Piano Competition’ in Orbetello (Italië), prijs ‘Antena 2/ ACIM’ in Óbidos (Portugal), 2e prijs op ‘Concurso Internacional de Interpretación Intercentros Melómano’ in Alicante (Spanje) of 2e prijs op ‘Concurso Música de Cámara Francisco Guerrero’ in Sevilla.

Hij speelde op belangrijke podia in Spanje, zoals ‘Teatro Villamarta’ in Jerez de la Frontera, ‘Palacio de San Telmo’ in Sevilla, ‘Centro Cultural la Asunción’ Albacete, ‘Auditorio Nacional de Música’ in Madrid en ‘ ADDA’ auditorium in Alicante.

Sinds november 2020 heeft hij een Grotrian-Steinweg vleugel in bruikleen gekregen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Juan Pedro wordt ondersteund door verschillende instellingen die hem helpen zijn studie in het buitenland voort te zetten, waaronder de beurs aangeboden door het Ministerie van Onderwijs en Cultuur van ‘Junta de Andalucía’, ‘Musici van Morgen’ en de beurs aangeboden door ‘Juventudes Musicales de Madrid’, die hem door de koningin Sofia van Spanje werd overhandigd.

REPERTOIRE en SPEELSCHEMA

Kwartfinale > vrijdag 11 februari | 11:45 – 12:25 uur | Bimhuis
L. van Beethoven Sonata no. 23 in in F minor, op. 57 ‘Appassionata’
M. Ravel Scarbo from Gaspard de la nuit M.55

Halve Finale > woensdag 16 februari | 14:00 – 15:00 uur | Bimhuis
J. Brahms Piano Quartet no. 3 in C minor, op. 60
S. Prokofiev Sonata no. 6 in A major, op. 82

Finale > zondag 20 februari | aanvang 14:15 uur | Muziekgebouw
R. Navamar Ti’afa’a
R. Schumann Piano Concerto in A minor, op. 54