Pavle Krstic

Pavle Krstic (1998, Bulgarije) is een Oostenrijkse pianist. Hij is momenteel een postdoctorale student van Prof. Pavel Gililov, evenals een PhD-kandidaat aan de Mozarteum Universiteit in Salzburg, waar hij een assistent-functie voor Musical Forms and Analysis bekleedt. Pavle gaf veel pianorecitals, waarvan de eerste op 12-jarige leeftijd. Hij trad op als solist in meer dan 20 verschillende landen. Zijn eerste optreden met een orkest was op 10-jarige leeftijd en heeft dat sindsdien vaak gedaa. Een voorbeeld is de uitvoering van beide pianoconcerten van Chopin in de Kolarac Concert Hall met Pavle Medakovic en het ‘Ansambl MO Stanislav Binicki’ orkest op 17-jarige leeftijd.

Als kamermusicus heeft hij samengewerkt met vele musici, waaronder Fedor Rudin, Irena Josifoska, Yukiko Uno en Petar Pejcic. Pavle heeft ook op veel festivals gespeeld.

Pavle Krstic ontving in 2021 de ‘Würdigungspreis’, die door het Ministerie van Onderwijs aan slechts 50 masterstudenten van alle universiteiten (niet alleen muziek) in heel Oostenrijk wordt uitgereikt. Hij heeft beurzen en prijzen ontvangen van o.a. de Mozarteum University Salzburg, ‘Académie de Musique de Lausanne’ en  ‘Lansum Music Scholarship’ Los Angeles IPC, ‘International Music Academy’ (Vorstendom Liechtenstein).

Hij volgde talrijke masterclasses bij grote pianisten zoals Piotr Paleczny, Dina Yoffe, Dmitri Alexeev, Jacques Rouvier, Julia Mustonen-Dahlkvist, Pavel Nersessian, Markus Schirmer, Christiane Karajeva, Stanislav Ioudenitch, Andrea Bonatta, Ferenc Rados, Arbo Valdma, Tatiana Zelikman, Rita Kinka, Dorian Leljak, Natalia Troull, Jovanka Banjac, …

Pavle heeft meer dan 40 prijzen gewonnen op internationale pianoconcoursen. De belangrijkste zijn: 1ste prijs IPC ‘Zlatko Grgosevic’ in Zagreb, Kroatië (2008), 3de prijs IPC ‘Virtuosi per musica di pianoforte’ in Usti nad Labem, Tsjechië (2009), 3de prijs ‘Concours international de piano Lagny-sur-Marne’, Frankrijk (2013). Hij is winnaar van de ‘Junior Piano Academy Eppan’ in Italië (2015) en prijswinnaar van ‘Horowitz Piano Competition’, Oekraïne (2016). Hij heeft de 2de prijs en de prijs voor de beste uitvoering van een moderne compositie gewonnen op de ‘International Piano Competition for Young musici’, Enschede, Nederland (2016). Pavle is winnaar van het ‘Ferrara Piano Festival 2019’ in Italië. Tijdens de Covid-19-pandemie nam hij deel aan online competities en won hij 11 prijzen, waaronder de 1e prijs op de ‘ArtePiano Competition’ in het Verenigd Koninkrijk (2020) en de 3e prijs op de ‘Chopin International Piano Competition’ in Hartford, CT, VS (2021)

REPERTOIRE en SPEELSCHEMA

Kwartfinale > zondag 13 februari | 15:00 – 15:40 uur | Bimhuis
L. van Beethoven Sonata no. 13 in E flat major, op. 27/1 ‘Quasi una fantasia’
I. Stravinsky From Trois mouvements de Petrouchka
G. Ligeti Étude 13: L’escalier du diable

Halve Finale > woensdag 16 februari | 19:10 – 20:10 | Bimhuis
J. Brahms Piano Quartet no. 3 in C minor, op. 60
S. Rachmaninoff Moments Musicaux op. 16: no. 4, no. 5, no. 6
F. Liszt Rhapsodie Espagnole S.254

Finale
R. Namavar Ti’afa’a
L. van Beethoven Piano Concerto no. 3 in C minor, op. 37