Radu Ratering

Radu Ratering (2004, Nederland) begon op 7 jarige leeftijd met pianolessen nadat hij Radu Lupu hoorde spelen in het Koninklijk Concertgebouw van Amsterdam. Hij was zo geraakt door het voordracht van Radu Lupu dat hij wilde leren hoe hij zelf piano kon spelen. Op 10-jarige leeftijd begon hij met lessen aan de Sweelinck jong talent Academie van het Conservatorium in Amsterdam. Radu studeerde bij verschillende docenten waaronder Marjes Benoist en Nino Gvetadze. Momenteel studeert hij bij Frank van de Laar.

Radu won meerdere prijzen op verschillende concoursen. In 2016 won hij een eerste prijs bij de Internationale Steinway-competitie. In 2017 won hij een eerste prijs op het Prinses Christina concours, een competitie voor alle instrumenten met deelnemers uit de Benelux-landen. In datzelfde jaar won hij ook de eerste prijs tijdens het Royal Concertgebouw concours, georganiseerd door het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Radu werd, na deelname aan het International Robert Schumann concours in Düsseldorf, uitgenodigd door Andrea Bonatta om naar een internationale masterclassweek in Italië te gaan. Radu heeft verschillende masterclasses gevolgd bij  Hannes Minnaar, Diane Andersen, Jan Wijn, Yingdi Sun en Andrea Bonatta.

Radu heeft een paar keer gespeeld met orkesten als de Philharmonie Zuid-Nederland en het Residentie Orkest. Hij speelde de Paganini-variaties van Sergey Rachmaninov met de Young Talenten Orkest van Nederland. Radu speelt ook graag kamermuziek en houdt van de muziek van George Enescu (zijn pianomuziek wordt zelden gespeeld en daar zou Radu graag verandering in willen brengen). Radu is ook een grote fan van de muziek van Alexander Scriabin

REPERTOIRE en SPEELSCHEMA

Kwartfinale > zondag 13 februari | 11:45 – 12:25 uur | Bimhuis
L. van Beethoven Sonata no. 21 in C major, op. 53 ‘Waldstein’
G. Enescu Suite no. 2 in D major, op. 10, Toccata, Sarabande, Bourée

Halve Finale
J. Brahms Piano Quartet no. 1 in G minor, op. 25
S. Rachmaninov Étude-tableaux in E flat minor, op. 39/5
F. Liszt Années de Pelerinage, Première année Suisse, S.160; Les cloches de Genève
A. Scriabin Sonata no. 4 in F sharp major, op. 30

Finale
R. Namavar Ti’afa’a
R. Schumann Piano Concerto in A minor, op. 54