Shane van Neerden

Shane van Neerden (1999, Verenigde Staten) stond als solist op podia in Europa en in de Verenigde Staten. In Nederland speelde hij in zalen als het Concertgebouw, Muziekgebouw aan ‘t IJ en in het televisieprogramma Podium Witteman op NPO 2. Momenteel studeert hij bij Frank Peters aan het Conservatorium van Amsterdam en bij Eliso Virsaladze aan de Scuola di Muziek van Fiesole.

Shane begon op zesjarige leeftijd met pianolessen en in zijn geboorteland, de V.S., won hij al op zeer jonge leeftijd belangrijke concoursen. Het grootste deel van zijn studie deed hij bij Carl Cranmer en toen hij 16 was, ontving hij een beurs om te studeren aan de Eastern University in Pennsylvania.

Recentelijk was Shane finalist in het ‘Concours International de Piano d’Île-de-France’. Shane heeft deelgenomen aan masterclasses van gerenommeerde musici en aan festivals over de hele wereld.

Na zijn lessen bij Carl Cranmer begon Shane aan een bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam bij Frank Peters. Als eerstejaarsstudent won hij een concours waardoor hij Franz Liszts ‘Totentanz’ mocht spelen met het Conservatorium van Amsterdam Symfonieorkest onder leiding van Ed Spanjaard. Kort daarna werd hij uitgenodigd om in Rusland op te treden, zowel solo als met orkest. Ook kreeg hij de kans om te spelen in de kleine zaal van het Concertgebouw Amsterdam.

Shane speelt voornamelijk solorepertoire maar speelt ook graag in kamermuziekverband. Momenteel heeft hij een kwartet, het Mankes Piano Quartet, met musici uit Portugal en Finland. Zijn kwartet trad op in Portugal en in Nederland. Shane woont in Amsterdam en heeft dankzij het Nationaal Muziekfonds een vleugel thuis

REPERTOIRE en SPEELSCHEMA

Kwartfinale > donderdag 10 februari | 11:00 – 11:40 uur| Bimhuis
W. A. Mozart Sonata no. 18 in D major, K.576
N. Medtner Sonata in B flat minor, op. 53/1 ‘Sonata Romantica’

Halve Finale
M. Ravel Gaspard de la Nuit
J. Brahms Piano Quartet no. 3 in C minor, op. 60

Finale
R. Namavar Ti’afa’a
L. van Beethoven Piano Concerto no. 4 in G major, op. 58