Young Virtuosi serie – Alexandra Kaptein

Young Virtuosi serie – Alexandra Kaptein

Op zondag 2 april as. neemt Alexandra Kaptein om 15.00 uur plaats achter de vleugel van Youri Egorov en opent met haar concert de derde editie van de Young Virtuosi serie die YPF organiseert om jonge talentvolle pianisten een podium te bieden, een kans te geven om zich verder te ontwikkelen en ervaring op te doen.

L. v. Beethoven: Piano Sonate No. 30, Op. 109

F. Schubert / F. Liszt: uit Winterreise S.561, ‘Der Lindenbaum’

F. Liszt: Deux légendes S. 175

– St. François d’Assise: La prédication aux oiseaux

– St. François de Paule marchant sur les flots

F. Liszt: Variationen über ein Motiv aus der Kantate ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’ von J. S. Bach, S. 180

Alexandra Kaptein (1999, Nederland) begon op 5-jarige leeftijd met pianolessen. Op zesjarige leeftijd won ze al haar eerste prijs op het pianoconcours ‘Jugend musiziert’ in Duitsland. Dit was het begin van een lange reeks van nationale en internationale pianoconcoursen door heel Europa. Zo won ze de eerste prijs van het ‘Von Bremen Pianoconcours’ in Dortmund, Duitsland en van de ‘EPTA International Piano Competition’ 2016 in België en won ze de eerste prijs en publieksprijs in de International Piano Competition for Young Musicians’ in Enschede. In 2017 won zij de eerste prijs, publieksprijs en Franz Liszt Prijs in de finale van ‘Koffie bij de Piano’ in Den Bosch, Nederland. In 2018 won Alexandra de eerste prijs en speciale juryprijs in de finale van de ‘Geertruidenberg Klassieke competitie’. En in 2019 won ze ook de eerste prijs in de Internationale Competitie in Val Tidone ‘Silvio Bengali’ Italië.

Alexandra neemt deel aan vele masterclasses en muziekfestivals in Griekenland, Italië, Polen en Duitsland en treedt op in soloconcerten in Nederland en Duitsland. Ook trad ze op bij de Nederlandse radiozender van Radio 4 (AVRO/TROS).

Sinds 2019 studeert ze bij Frank van de Laar. In 2020 studeerde Alexandra cum laude af aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en momenteel doet ze haar Masters’ bij Frank van de Laar aan het Conservatorium van Amsterdam, Nederland. In 2020 is Alexandra ook nog begonnen aan een tweede bachelor, Theorie der Muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en werkt ze deels als correpetitor in ArtEZ Conservatorium Zwolle. In oktober 2022 trad Alexandra toe tot het bestuur van de Franz Liszt Vereniging in Nederland.

YPF Young Virtuosi serie

In 2021 lanceerde de YPF de Young Virtuosi serie voor YPF laureaten en jonge top-pianisten, de ‘Young Virtuosi’, waarin zij de beloofde kans krijgen middels concerten en masterclasses hun vakmanschap verder te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen. Een groot succes. Via deze link kunnen de concerten van de Young Virtuosi serie 2022 worden bekeken.

Concerten

De concerten vinden plaats in De Duif aan de Prinsengracht 756 in Amsterdam. Tijdens de zes concerten zullen YPF laureaten en jonge top-pianisten spelen op de vleugel van de legendarische pianist Youri Egorov, die op 33-jarige leeftijd in Amsterdam overleed

Concerten Young Virtuosi serie 2023

* 2 april > Alexandra Kaptein
* 7 mei > Florian Verweij
* 4 juni > Juan Pedro García Oliva
* 10 september > Alexander Jansen
* 8 oktober > Nikola Meeuwsen
* 12 november > Yang Yang Cai

Masterclasses

In 2023 worden er ook weer masterclasses georganiseerd. Deze bijzondere ‘lessen’ vinden plaats in ‘MuziekHaven’ in Zaandam. Programmering en verdere informatie over de masterclasses volgt binnenkort.

Young Virtuosi serie – Alexandra Kaptein

  • Datum: zo 2 april 2023
  • Tijd: 15.00 uur
  • Organized by: Young Pianist Foundation i.s.m. Stadsherstel Amsterdam
  • Locatie:  De Duif, Amsterdam