Young Virtuosi serie – Nikola Meeuwsen

Young Virtuosi serie – Nikola Meeuwsen

Op zondag 8 oktober treedt Nikola Meeuwsen op in de YPF Young Virtuosi serie. Om 15.00 uur neemt hij plaats achter de vleugel van Youri Egorov in De Duif en speelt het onderstaande programma in deze derde editie van de Young Virtuosi serie die YPF organiseert om jonge talentvolle pianisten een podium te bieden, een kans te geven om zich verder te ontwikkelen en ervaring op te doen.

Programma volgt. Kaartverkoop geopend.

Als kind wist Nikola Meeuwsen (2002) dat hij pianist wilde worden na het beluisteren van Horowitz’ uitvoering van het 3e pianoconcert van Rachmaninoff. Al snel werd zijn enorme talent herkend en erkend: Vanaf jonge leeftijd won Nikola diverse concoursen, waaronder in 2012 het Steinway Concours en in 2014 het Koninklijk Concertgebouw Concours. In 2019 kende het Concertgebouw hem de prestigieuze Concertgebouw Young Talent Award toe.

In de zomer van 2022 zette Nikola de Grachtenfestival-prijs op zijn naam, hij is daarmee de jongste winnaar tot nu toe. Nikola krijgt in de editie 2023 van het Grachtenfestival als artist in residence carte blanche om een aantal concerten samen te stellen.

Als solist trad Nikola op met het Residentie Orkest en het Nederlands Kamerorkest en hij was in solo recitals te horen door heel Nederland en daarbuiten (onder meer in Milaan, Bologna, Triëst, Faro en Imola). In januari 2024 zal hij zijn recital debuut maken in het Koninklijk Concertgebouw.

Nikola studeert sinds 2014 bij Marlies van Gent en bij Enrico Pace aan de prestigieuze Accademia Pianistica di Imola. Daarnaast studeert hij aan de Koningin Elisabeth Kapel in Brussel bij Frank Braley en Avedis Kouyoumdjian. Hij trad als kamermusicus op met het Matangi Kwartet, met violist Alexander Kerr, met altviolist Vladimir Mendelssohn en in pianoduo’s met Igor Roma, Anna Fedorova, Thomas Beijer en Enrico Pace.

YPF Young Virtuosi serie

In 2021 lanceerde de YPF de Young Virtuosi serie voor YPF laureaten en jonge top-pianisten, de ‘Young Virtuosi’, waarin zij de beloofde kans krijgen middels concerten en masterclasses hun vakmanschap verder te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen. Een groot succes. Via deze link kunnen de concerten van de Young Virtuosi serie 2022 worden bekeken.

Concerten

De concerten vinden plaats in De Duif aan de Prinsengracht 756 in Amsterdam. Tijdens de zes concerten zullen YPF laureaten en jonge top-pianisten spelen op de vleugel van de legendarische pianist Youri Egorov, die op 33-jarige leeftijd in Amsterdam overleed.

Concerten Young Virtuosi serie 2023

* 2 april > Alexandra Kaptein
* 7 mei > Florian Verweij
* 4 juni > Juan Pedro García Oliva
* 10 september > Alexander Jansen
* 8 oktober > Nikola Meeuwsen
* 12 november > Yang Yang Cai

Masterclasses

In 2023 worden er ook weer masterclasses georganiseerd. Deze bijzondere ‘lessen’ vinden plaats in ‘MuziekHaven’ in Zaandam. Programmering en verdere informatie over de masterclasses volgt binnenkort.

Young Virtuosi serie – Nikola Meeuwsen

  • Datum: zo 8 oktober 2023
  • Tijd: 15.00 uur
  • Organized by: young Pianist Foundation i.s.m. Stadsherstel Amsterdam
  • Locatie:  De Duif, Amsterdam