YPF Young Virtuosi – concert

YPF Young Virtuosi – concert

Op zaterdag (!) 10 december vindt het laatste concert in de 6 delige serie Young Virtuosi van de YPF plaats. Shane van Neerden neemt om 15.oo uur plaats achter de vleugel van Youri Egorov in De Duif in Amsterdam.

Programma:

Debussy – Zes Préludes
Prokofiev – Sonate nr. 5
Bartók – Suite opus 14
Ravel – Gaspard de la nuit

 

Shane van Neerden

Pianist Shane van Neerden (geboren in 1999) studeert sinds 4 jaar in Nederland en is afgelopen zomer geslaagd voor zijn bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam met een 10 ‘cum laude’. Inmiddels heeft hij naam gemaakt in Nederland door in verschillende prominente concertgebouwen op te treden: Het Concertgebouw Amsterdam (live voor radio 4), Het Muziekgebouw aan ‘t IJ en Muziekgebouw Eindhoven. Ook verscheen hij bij het programma Podium Witteman op live televisie.

Hiernaast doet Shane samen met de pianist Ramon van Engelenhoven en de percussionisten Arjan Jongsma en Agostinho Sequeira mee aan het project ‘Toonzetters’, waarbij ze 20 nieuwe stukken, geschreven door 20 jonge componisten, opvoeren. Binnenkort zal er van hen een CD verschijnen onder het label 7 Mountain Records.

Shane begon op zijn zesde met privé pianolessen bij Dr. Carl Cranmer in de Verenigde Staten, waar hij tevens geboren is. Nu studeert hij bij Frank Peters aan het Conservatorium van Amsterdam en bij Eliso Virsaladze aan de Scuola di Musica di Fiesole. Andere docenten bij wie Shane heeft gestudeerd zijn Jan Wijn, Jacques Rouvier, Robert Levin en Susan Starr.

Shane heeft meerdere competities gewonnen in de Verenigde Staten en in Frankrijk. Toen hij begon in Amsterdam heeft hij een competitie van het conservatorium gewonnen, wat leidde tot een uitvoering van Franz Liszts Totentanz samen met het CvA symfonie orkest onder leiding van Ed Spanjaard. Daarnaast is Shane ook een van de vier finalisten van Dutch Classical Talent en hij zal in 2023/2024 15solo recitals door heel Nederland geven. Zijn programma hiervoor zal ook een stuk bevatten in opdracht van Rick van Veldhuizen.

Naast zijn werk als solerend musicus, is Shane ook onderdeel van een pianokwartet vernoemd naar de Nederlandse schilder Jan Mankes. Het ensemble heeft inmiddels al door de Verenigde Staten en Portugal getoerd waarbij ze recentelijk zijn verschenen op het Portugese radio station ‘Antena 2’.

Hiernaast werkt hij samen met de violiste Nathálie Kulina om samen met haar de complete werken van Leoš Janáček en Vítězslava Kaprálová voor viool en piano uit te voeren.

Momenteel woont Shane in Amsterdam en hij heeft zijn eigen vleugel, die mogelijk is gemaakt door het Nationaal Muziek Fonds (NMF).

 

Voorgaande concerten in de serie Young Virtuosi:

12 juni: Juan Pedro García Oliva, winnaar van de YPF European Piano Competition 2022. Bekijk hier de opname van het concert.

4 september: Alexander Jansen. Bekijk hier de opname.

2 oktober: Carlos Marín Rayo. Bekijk hier de opname.

6 november: Aarón Ormaza Vera. Bekijk hier de opname.

27 november: Noah Zhou. Opname volgt.

YPF Young Virtuosi serie

In 2021 lanceerde de YPF de Young Virtuosi serie voor YPF laureaten en jonge top-pianisten, de ‘Young Virtuosi’, waarin zij de beloofde kans krijgen hun vakmanschap verder te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen. Het was een groot succes. Opnames kunnen via deze link worden teruggekeken.

Concerten

De concerten in De Duif (Prinsengracht 756, Amsterdam) worden in 2022 georganiseerd op zondag 12 juni (Juan Pedro García Oliva), zondag 4 september (Alexander Jansen), 2 oktober (Carlos Marín Rayo), 6 november (Aarón Ormaza Vera), 27 november (Noah Zhou) en zaterdag (!) 10 december.

Tijdens de 6 concerten zullen YPF laureaten en jonge top-pianisten spelen op de vleugel van de legendarische pianist Youri Egorov, die op 33-jarige leeftijd in Amsterdam overleed.

Masterclasses

De masterclasses vinden ook in 2022 plaats in ‘MuziekHaven’ in Zaandam. Programmering en verdere informatie over de masterclasses volgt binnenkort.

YPF Young Virtuosi – concert

  • Datum: za 10 december 2022
  • Tijd: 15.00 uur
  • Organized by: young Pianist Foundation i.s.m. Stadsherstel Amsterdam
  • Locatie:  De Duif