Jean-Claude Vanden Eynden

Jean-Claude Vanden Eynden is geboren in Brussel, waar hij reeds op 12-jarige leeftijd naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel ging. Hij studeerde zowel aan het conservatorium als later aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, onder de leiding van Eduardo Del Pueyo. Toen hij zestien was, werd hij laureaat van de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd, en zo ging zijn carrière als solist van start en die hem naar alle continenten leidde.

Hij speelde met diverse symfonische orkesten waaronder het Symfonisch Orkest van Sint Petersburg, het Royal Philharmonic Orchestra van Londen, het Residentie Orkest van Den Haag en diverse Belgische orkesten. Hij musiceerde met orkesten als I Fiamminghi en The Franz Liszt Chamber Orchestra (Boedapest). Hij kwam in contact met befaamde dirigenten als Rudolf Barshaï, Paul Kletsky en Yuri Temirkanov.

Pers en publiek zijn unaniem : «(het werk) … vindt, onder de kleurrijke vingers van de pianist, de fijnzinnige variaties dat door de detail rijkdom fascineren. (…) echte stijl les van de meester en virtuoos Vanden Eynden.» (1)

Momenteel is hij professor aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, de Muziekkapel Koningin Elisabeth en aan het Europees Centrum voor Pianomeesterschap Eduardo Del Pueyo, waarvan hij artistiek directeur is.

Jean-Claude Vanden Eynden treedt in het kamermuziekrepertoire op met musici als Augustin Dumay, Silvia Marcovici, Michaela Martin, Miriam Fried, Gérard Caussé, Frans Helmerson, José Van Dam, Walter Boeykens, het Enesco kwartet, het Ysaÿe kwartet en het César Franck Ensemble.

Zijn repertoire omvat de meeste grote concerten, een ruim gamma aan kamermuziek en het volledige oeuvre voor pianosolo van Maurice Ravel.

Ook zijn discografie is zeer gevarieerd. Vooral de concerto’s van Grieg en Arthur De Greef (wereldpremière), de sonate voor viool en piano van Lekeu (met de betreurde Philippe Hirshhorn) en de sonates en trio voor klarinet van Brahms met Walter Boeykens (Grote Prijs Caecilia) springen hierbij in het oog.

Hij wordt regelmatig als jurylid gevraagd door de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd en voor andere internationale concoursen.

Hij nam deel aan de festivals van Korsholm (Finland), Umea (Zweden), Prades (Frankrijk) en Stavelot, waar hij sinds 1987 artistiek raadgever is.