Juan Pedro

Juan Pedro García Oliva (2022)

Juan Pedro García Oliva (2001, Spanje) is winnaar van de Eerst prijs, de Publieksprijs, de Prijs voor de beste uitvoering van kamermuziek én de prijs voor de beste uitvoering van Reza Navamar’s Ti’afa’a tijdens de YPF European Piano Competition 2022.

Juan Pedro startte op achtjarige leeftijd met piano. In 2013 begon hij aan het Conservatorium ‘Joaquin Villatoro’ in Jerez de la Frontera (Spanje) bij Eduardo Rodríguez. Sinds 2019 studeert Juan Pedro aan het Conservatorium van Amsterdam bij Frank van de Laar. Ook specialiseert hij zich momenteel aan de Accademia del Ridotto in Stradella (Italië) bij Boris Berman.

Hij volgde masterclasses van musici als Eugene Indjic, James Giles, Chang-Rok Moon, Juan Lago, Boris Berman, David Kuyken, Miguel A. Ortega Chavaldas, Alexander Kandelaki, Manuela Gouveia, Kennedy Moretti, Robert Kulek, Patrín García- Barredo en Anna Fedorova.

Juan Pedro is meerdere malen in de prijzen gevallen bij nationale en internationale pianoconcoursen die plaatsvonden in Albacete, Sevilla, Alicante en Madrid (Spanje), en in het buitenland in Portugal, Italië en Nederland.

Hij speelde op belangrijke podia in Spanje, zoals ‘Teatro Villamarta’ in Jerez de la Frontera, ‘Palacio de San Telmo’ in Sevilla, ‘Centro Cultural la Asunción’ Albacete, ‘Auditorio Nacional de Música’ in Madrid en ‘ ADDA’ auditorium in Alicante.

Sinds november 2020 heeft hij een Grotrian-Steinweg vleugel in bruikleen gekregen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Juan Pedro wordt ondersteund door verschillende instellingen die hem helpen zijn studie in het buitenland voort te zetten, waaronder de beurs aangeboden door het Ministerie van Onderwijs en Cultuur van ‘Junta de Andalucía’, ‘Musici van Morgen’ en de beurs aangeboden door ‘Juventudes Musicales de Madrid’, die hem door de koningin Sofia van Spanje werd overhandigd.

Bio, oktober 2022