Rosalia

Rosalía Gómez Lasheras (2013)

Nadat zij op 5-jarige leeftijd startte met een piano opleiding bij Alexander Gold, behaalde Rosalía de Extraordinary Award van het Santiago Conservatorium in 2011. In datzelfde jaar ging ze naar het Utrechts Conservatorium, waar ze o.a. studeerde bij Maestro Alan Weiss. Ze ontving advies van belangrijke musici als Bruno Canino, Julian Martin, Dominique Weber, Imre Rohmann, Lilya Zilberstein, Claudio Martínez Menher, Fou Ts’ong, Galina Egyarzarova, Dimitri Bashkirov en Elisabeth Leonskaja.

Na optredens in de belangrijkste steden in Spanje (Galicië, León, Córdoba, Sevilla, Valencia, Barcelona en Madrid) en het winnen van talloze eerste prijzen in de meest prestigieuze wedstrijden (o.a. de XVI piano competitie Infanta Cristina (Madrid, 2012), de XV Cicle de Primavera (Barcelona, 2012), de Chopin Award tijdens het VII Pianoconcours Alto Minho (Portugal, 2010), bracht haar internationale doorbraak haar ertoe om deel te nemen aan gerenommeerde evenementen zoals de Internationale Zomeracademie Mozarteum, het muziekfestival van Sleeswijk-Holstein, en het “Moscow Meets Friends”-festival (waarvoor ze was uitgenodigd door de Spivakov Foundation). Bovendien speelde ze op vele andere belangrijke podia in Nederland, Oostenrijk, Portugal, België , Duitsland en Rusland. Ze heeft een brede ervaring als solist bij verschillende orkesten. Met name haar haar uitvoering van Mozarts Jeune-homme Concerto onder leiding van dirigent Philippe Herreweghe viel op.

Ze wordt geprezen door critici en belangrijke muziekpersonages vanwege haar uitstekende artistieke volwassenheid. Vanwege haar brede interesses is ze ook actief op het gebied van kamermuziek en, meer recentelijk, historische muziek. Alan Weiss beschrijft haar op de volgende manier: “Ze is zeker een van de meest begaafde jonge artiesten wie ik het voorrecht had om les te geven tijdens mijn 27-jarige carrière als pianodocent“.