Yang Yang

Yang Yang Cai (2019)

Yang Yang Cai (1998) begon met pianospelen op vijfjarige leeftijd bij Noor Relijk. Al op tienjarige leeftijd werd zij leerling van de beroemde pianopedagoog Jan Wijn. Sinds 2015 studeert ze bij hem aan het Conservatorium van Amsterdam. Yang Yang heeft talloze masterclasses gevolgd, bij onder anderen Boris Berman, Matti Raekallio, Mikhail Voskresensky, Jacques Rouvier, Dominique Merlet, Igor Roma, Frederic Chiu, Klaus Hellwig en Arie Vardi.

In 2008 behaalde zij de eerste prijs op het Steinway Piano Concours. Daardoor vertegenwoordigde zij als negenjarige Nederland op het Internationale Steinway Festival: ze speelde in de fameuze Laeiszhalle te Hamburg en ontving lovende recensies van de plaatselijke pers. Ook in 2012 was zij winnaar van het Steinway Piano Concours. In 2013 won Yang Yang de Junior Finale van de internationale Young Pianist Foundation (YPF), zij speelde toen Mozarts Piano Concert no. 14 met het Yehudi Menuhin School Orchestra. In 2017 verwierf zij de Classic Young Masters Award. Op 10 februari 2019 is Yang Yang uitgeroepen tot de winnaar van de prestigieuze YPF Piano Competition Grand Prix Youri Egorov. Een zware competitie met als hoogtepunt haar vertolking van het tweede pianoconcert van Chopin, samen met het symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Jean-Bernard Pommier.

Yang Yang heeft inmiddels gespeeld in allerlei belangrijke Nederlandse concertzalen waaronder het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ, DeLaMar theater en Koninklijk Theater Carré. Daarnaast nam zij onder meer deel aan The International Holland Music Sessions en Aspen Music Festival en School 2018 (VS). Zij is een regelmatig terugkerende gast op het Grachtenfestival Amsterdam, Festival Wonderfeel, Festival Jong Talent Schiermonnikoog en het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Ook heeft ze al diverse keren opgetreden in de tv-programma’s DWDD en Podium Witteman.

Yang Yang musiceert niet alleen als solist maar speelt ook graag kamermuziek. Met violist Shin Sihan en cellist Alexander Warenberg vormt zij sinds 2017 het Amsterdam Piano Trio. In 2019 traden zij onder meer op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, met werk van Beethoven, Ravel en Shostakovich.

11 april 2019