Youri Egorov

Youri Egorov

Youri Egorov

De Nederlands-Russische pianist Youri Egorov drukte op geheel eigen wijze zijn stempel op de uitvoeringspraktijk van de klassieke muziek. Wars van foefjes en vertoon ging hij z’n eigen weg. Een carrière interesseerde hem nauwelijks.

Wie was Youri Egorov?

Youri Egorov (1954 -1988) wordt, ondanks het feit dat hij slechts drieëndertig jaar mocht worden, gerekend tot de grootste pianokunstenaars van de twintigste eeuw. Hij werd in geboren in Kazan (een stad in het oosten van Europees Rusland aan de oevers van de Wolga), won diverse prijzen op prestigieuze concoursen en trad vanaf zijn zeventiende over de hele wereld op.

Aan het eind van de jaren ’70 vroeg hij politiek asiel aan in Nederland, waar hij tot zijn dood in 1988 is blijven wonen. Ondanks zijn vroege dood wist en weet hij nog steeds velen te inspireren. Hij wordt in één adem genoemd met legendarische pianisten als Dinu Lipatti en Sviatoslav Richter.

Zijn opnames fascineren nog steeds door zijn opmerkelijk poëtische spel, dat ontdaan is van alle overbodige franje – hij bleef dicht bij datgene waar het voor hem écht om ging; zijn eigen natuur, zijn eigen talent, het volgen van zijn eigen weg, dat alles voortkomend uit zijn grote liefde voor de muziek.

Het was zijn grote wens om ander toptalent te steunen en dezelfde kansen te bieden die hij heeft gekregen. Egorov herinnert ons eraan dat talent niet zonder steun van familie en vrienden kan, inclusief financiële steun. Vandaar dat hij de naamgever is van de Youri Egorov Kring, een kring van liefhebbers van pianomuziek die wenst bij te dragen aan de wens van Youri Egorov en de missie van de Young Pianist Foundation, aan wie de Youri Egorov Foundation is nagelaten en daarmee de bescherming van de herinnering aan Youri Egorov. 

Meer over Youri Egorov

Voor meer informatie over Youri Egorov kunt u kijken op www.youri-egorov.info.

De CD-box Youri Egorov: A life in music en de dubbel-CD box uit 2016 zijn nog steeds verkrijgbaar via bol.com