Concours 2022

Concours 2022

Van 10 t/m 20 februari 2022 vond de achtste editie van het YPF concours plaats. Voor het eerst in haar geschiedenis werd het concours nu ook toegankelijk voor jonge pianisten met een paspoort van een van de lidstaten van de Europese Unie, inclusief het Verenigd Koninkrijk. De YPF European Piano Competition 2022 – Grand Prix Youri Egorov, zoals het concours nu officieel heet, vond plaats in het Bimhuis en Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam en stond open voor pianisten t/m 27 jaar. De jonge talenten streden ten overstaan van de gerenommeerde internationale jury om een plaats in de finale op 20 februari én daarmee uitaard om de eerste prijs en, wie weet, de Grand Prix Youri Egorov.

Op 1 november 2021 werd bekend gemaakt dat zich 48 jonge talenten uit 19 verschillende landen hadden aangemeld voor het concours.

Op 1 december 2021 heeft de voorselectie-jury, bestaande uit Thomas Beijer, Ton Demmers, Christian Kuyvenhoven en Hanna Shybayeva, uit de 48 aanmeldingen 24 kwartfinalisten uit 15 verschillende landen geselecteerd. Lees hier meer over wie de kwartfinalisten zijn en waar ze allemaal vandaan komen.

Van 10 tot en met 13 februari 2022 vonden de kwartfinales plaats.

De Halve Finale, waar acht deelnemers voor waren geselecteerd, vond plaats op 16 februari, ook in het Bimhuis. De jury maakte diezelfde avond bekend dat de volgende deelnemers door zijn naar de Finale:

Carlos Marín Rayo (Spanje), Juan Pedro García Oliva (Spanje) en Noah Zhou (Verenigd Koninkrijk) 

De finale van de YPF European Piano Competition 2022 – Grand Prix Youri Egorov vond plaats op zondagmiddag 20 februari 2022 in Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. De drie finalisten speelden een piano solo (wereldpremière van Ti’afa’a, een in opdracht van de YPF gecomponeerd werk door de Nederlandse componist Reza Namavar) en Concerto nr 5 van Beethoven (Carlos en Noah) en het concerto van Schumann (Juan Pedro). De finalisten werden begeleid door Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel onder leiding van Antony Hermus. 

De winnaar van de YPF European Piano Competition – Grand Prix Youri Egorov 2022 is Juan Pedro García Oliva. De Tweede Prijs is uitgereikt aan Noah Zhou. En de Derde Prijs ging naar Carlos Marín Rayo. 

Op zaterdag 19 februari speelden leden van de internationale jury én Thomas Beijer tijdens A tribute to Youri Egorov. Dit concert, ter ere van Youri Egorov en zijn wens om jonge pianisten de kans te geven zich te ontwikkelen, is uitgegroeid tot een ware YPF traditie en elke keer weer bijzonder om bij te wonen door de grote hoeveelheid meesterpianisten op één avond. 

Ter informatie zijn hieronder de Participation Rules en het Repertoire voor het YPF concours te vinden. Ook de bladmuziek van het werk Ti’afa’a van Reza Namavar is  via een button te downloaden. 

Participation Rules for the
YPF European Piano Competition 2022 -
Grand Prix Youri Egorov

Click the button below to download.

Repertoire
YPF European Piano Competition 2022 -
Grand Prix Youri Egorov

Click the button below to download.

Scores

New Dutch work Final YPF European Piano Competition 2022

Click the button below to download.

Wat de Young Pianist Foundation doet voor jonge piano talenten in Nederland is uniek en van essentieel belang voor hun artistieke ontwikkeling. Dankzij het concours is het niveau van pianospel in de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen.