YPF Piano Concours / Grand Prix Youri Egorov

Concours

YPF Piano Competition 2019

De 7e editie van het YPF Piano Competition Grand Prix Youri Egorov vindt plaats van 25 januari tot 10 februari 2019. Sinds de start in 1999 is het YPF concours altijd gefocust geweest op het pedagogische voordeel voor de deelnemers. Het concours moet worden beschouwd als een cruciale schakel in de algemene muziekeducatie van de jonge pianisten in ons land. We nodigen daarom elke jonge pianist uit om de uitdaging aan te gaan en zichzelf op het podium te presenteren en te spelen voor een jury van internationale meesterpianisten en pedagogen. Het concours heeft een geleidelijke opbouw, verdeeld over vier rondes, met verschillende leeftijdscategorieën. Bovenop de gecategoriseerde competitie staat de Grote Finale, die geen onderscheiding herkent in leeftijdscategorieën. Ten slotte, in het geval dat de winnaar van de wedstrijd een pianist is met een uitzonderlijke muzikale en pianistische kwaliteit van internationaal niveau, kan de jury de hoogste onderscheiding toekennen, de Grand Prix Youri Egorov.

De YPF Piano Competition vindt vanaf 25 januari 2019 plaats in het Conservatorium van Amsterdam. Toegang tot de concours dagen is gratis (tijden volgen). De YPF Piano Competition wordt afgesloten met ‘A tribute to Youri Egorov’ en de Finale van het concours op 9 en 10 februari 2019 in Muziekgebouw aan ’t IJ. Kaarten voor zaterdag 9 en zondag 10 februari 2019 kunt u hier kopen.

Wat de Young Pianist Foundation doet voor jonge piano talenten in Nederland is uniek en van essentieel belang voor hun artistieke ontwikkeling. Dankzij het concours is het niveau van pianospel in de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen.

Jan Wijn

Terugblik op de YPF Preparation Day
(11 november 2018)

Op 11 november 2018 vond de YPF Preparation Day plaats in het Conservatorium van Amsterdam. Deelnemers en potentiële deelnemers aan de YPF Piano Competition 2019 genoten op deze dag van interessante, persoonlijke en soms ook hilarische bijdragen van Marcel Baudet, David Kuyken, Thomas Beijer, Jean-Bernard Pommier en Ramon van Engelenhoven. Er werd gesproken over de structuur van het concours, er werden anekdotes over het spelen met een orkest verteld, het verplichte repertoire van Chopin en Thomas Beijer werd doorgenomen en er werd geluisterd naar prachtige klanken. In de pauze en na afloop was er tijd om elkaar te ontmoeten, ervaringen en vragen uit te wisselen en om een mooie portretfoto te laten maken voor het concoursboek. Een zeer geslaagde middag en een mooie aftrap om vol energie toe te werken naar de YPF Piano Competition 2019!

Thomas Beijer / verplicht werk

Met het winnen van de YPF Piano Competition 2007 plaatste Thomas Beijer (1988) zich aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland. De internationale jury beschreef hem als "een muzikaal zeer interessante persoonlijkheid met opvallende ideeën over muziek. Een echte kunstenaar. " Voor de YPF Piano Competition 2019 heeft Thomas Beijer een nieuw werk, 'Variaties op een thema van Chopin', gecomponeerd dat als verplicht werk zal worden uitgevoerd tijdens de Grande Finale van de YPF Piano Competition 2019. Je kunt het werk hier downloaden.