Aarón Ormaza Vera

Aarón Ormaza Vera (1995, Ecuador) begon al op jonge leeftijd met pianospelen. Hij volgde het grootste deel van zijn leven lessen aan het Conservatorio Sergei Rachmaninov in zijn geboortestad Guayaquil, waar hij zijn pianostudie voortzette aan de muziekfaculteit van de Universidad de Especialidades Espíritu Santo (diploma in 2016). Hij studeerde bij Aliona Dziouba, María de los Ángeles Horta en Oleksandra Danylchenko. Vanaf 2016 vervolgde hij zijn pianostudie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Aarón heeft in 2020 met succes zijn Bachelor diploma behaald. Momenteel volgt hij zijn Masterstudie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Frank van de Laar.

In Nederland heeft Aarón vele recitals gegeven. In 2018-2019 nam hij deel aan de concertreeks/wedstrijd ‘Koffie bij de piano’ in s’Hertogenbosch, waar hij de Publiekprijs, de 2e Vriendenprijs en de Madeleine Mastboomprijs behaalde voor de uitvoering van een hedendaags stuk; ook nam hij deel aan de finale van ‘Utopia Klassiek’ (Drunen), waar hij de 2e prijs won.

Masterclasses volgde Aarón bij Jeff Cohen, Jean-Baptiste Milon, Geoffrey Madge, Kelvin Grout en Enrico Pace. In 2018-2020 studeerde hij ook fortepiano als bijvak bij Olga Paschenko.

Hij nam deel aan internationale pianofestivals in de Verenigde Staten en in Cuba waar hij speelde voor docenten als Enrico Elisi, Washington García, Jason Kwak, Marina Lomazov, Barry Snyder, Joseph Rackers, Antonio Carbonell en Mauricio Vallina. In zijn thuisland volgde hij masterclasses bij Timon Altwegg, Hervé Billaut en Raphael Lustchevsky.

Aarón groeide op in Ecuador en nam deel aan de belangrijkste competities van zijn land waaronder de ‘Jóvenes Talentos-competitie’ in Cuenca (eerste prijs 2007, 2013, 2016) en de II ‘Chopin Competitie van Ecuador’ (2016). Daarnaast nam hij als solist deel aan recitals en trad hij regelmatig op als solist. In 2012 debuteerde hij met het Guayaquil Symphony Orchestra, onder leiding van dirigent Fernando Valcárcel, met het Eerste Pianoconcert van Franz Liszt.

Als jongste van een gezin van 5 muzikanten, trad Aarón al vroeg op als begeleidende pianist en als kamermusicus, voornamelijk met zangers en snaarinstrumenten, houtblazers, koperblazers en percussie.

REPERTOIRE en SPEELSCHEMA

Kwartfinale > donderdag 10 februari | 11:45 – 12:25 uur | Bimhuis
K. van Baaren Sonatina
W. Pijper Sonatina no. 3
L. Brouwer Boceto no. 2 ‘Rene Portocarrero’
E. Lecuona Suite de Danzas Afrocubanas: 1. La conga de medianoche
L. van Beethoven Sonata no. 21 in C major, op. 53 ‘Waldstein’

Halve Finale > woensdag 16 februari | 10:00 – 11:00 uur | Bimhuis
F. Chopin Ballade no. 4 in F minor, op. 52
D. Shostakovich Prelude and Fugue in D minor, op. 87/24
I. Albéniz Iberia, book 2 – no. 3 Triana
J. Brahms Horn Trio in E flat major, op. 40

Finale
R. Namavar Ti’afa’a
R. Schumann Piano Concerto in A minor, op. 54