Noora Ylönen

Noora Ylönen (1995, Finland) volgt momenteel haar tweede master aan Folkwang Universität Der Künste bij Prof. Henri Sigfridsson. Eerder studeerde ze aan de Sibelius Academy bij Antti Hotti, Valeria Resjan en Jussi Siirala. En ook bij de Universität Der Künste Berlin bij Prof. Lucas Blondeel.

Noora heeft veel masterclasses gevolgd, onder andere van Paavali Jumppanen, Victor Rosenbaum, Eldar Nebolsin, Claudio Martinez Mehner, Konstantin Bogino, Eero Heinonen, Björn Lehmann en Liisa Pohjola.

Ylönen trad op als solo-pianist en kamermusicus in Finland, Duitsland, Italië, Oostenrijk en Polen. Ze speelde bijvoorbeeld op het ‘SE-festival’ in Helsinki, ‘Mänttä Music festival’, ‘Kuhmo kamermuziekfestival’, in ‘Särestö Chamber concertreeksen’ in Levi en het XVI ‘Ensemblefestival’ in Polen. Noora trad met een trio voor altviool, klarinet en piano op in Musikverain, Wenen. Ze kreeg ook de kans om Schumanns pianoconcerto te spelen met het Turku Philharmonisch orkest.

In 2018 was Noora een van de prijswinnaars tijdens het ‘Helmi Vesa pianoconcours’, georganiseerd door de Sibelius Academie. Noora wordt ondersteund door de Finse Culture Foundation, Pro Music Stichting, Stichting Wihuri, Stichting Wegelius en Stichting Sibelius-Academy.

REPERTOIRE en SPEELSCHEMA

Kwartfinale > vrijdag 11 februari | 14:15 – 14-55 uur | Bimhuis
J. Haydn Sonata in E flat major, Hob.XVI:52
S. Rachmaninov Étude-tableaux in E flat minor, op. 39/5
A. Scriabin Sonata no. 2 in G sharp minor, op. 19 ‘Sonata-Fantasie’
B. Bartók Tanz-suite op. 77 I Moderato, II Allegro Molto, III Allegro Vivace

Halve Finale
J. Brahms Piano Quartet no. 1 in G minor, op. 25
J. Brahms Variations on a theme by Schumann, op. 9

Finale
R. Namavar Ti’afa’a
R. Schumann Piano Concerto in A minor, op. 54