Severin von Eckardstein

Severin von Eckardstein (1978, Düsseldorf, Duitsland), een van de toonaangevende Duitse pianisten van zijn generatie, heeft een lange staat van dienst van soloconcerten en concertuitvoeringen op grote podia over de hele wereld.

Hij speelde vele – veelgeprezen – concerten in o.a. Berlijn, München, Milaan, Moskou, Madrid, Londen, Parijs, New York, Amsterdam, Boedapest, Hong Kong, Tokio en Seoul. Ook speelde hij op grote muziekfestivals, zoals Klavier-Festival Ruhr, Aldeburgh / UK, het Gilmore Festival in Michigan / VS, La Roque d’Anthéron / Frankrijk, Schleswig-Holstein Music Festival, Husum Festival (‘Raritäten der Klaviermusik’) en het Miami International Piano Festival. Hij trad op met dirigenten als Valery Gergiev, Philippe Herreweghe, Lothar Zagrosek en Marek Janowski, en debuteerde onder meer in 2007 met het Koninklijk Concertgebouworkest en Paavo Järvi, het Dallas Symphony Orchestra o.l.v. Jaap van Zweden in 2012 en de Hongaarse Nationale Philharmonie samen met Zsolt Hamar in 2017. Tijdens de Europese lockdown in november 2020 debuteerde hij met het Mariinsky Orchestra o.l.v. Valery Gergiev en het Ural Philhamonic in Yekaterinburg, Rusland.

In 2018 maakte hij zijn debuut in het Thompson Art Center in New York met twee verschillende recitals.

Als frequente gast van de concertserie ‘Meesterpianisten’ in Het Concertgebouw opende Von Eckardstein in 2012 het galaconcert ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de serie. In 2020 werd hij voor de 8e keer uitgenodigd voor deze buitengewone serie.

Von Eckardstein won prijzen op tal van internationale concoursen, zoals ‘Ferruccio Busoni’ in Bozen (1998), de ‘Leeds International Piano Competition'(2000), ‘José Iturbi’ in Valencia (2002), de ARD-Competition in München (1999) en werd bekroond met de eerste prijs op het ‘Concours Reine Elisabeth’ in Brussel (2003). Bij verschillende gelegenheden ontving hij speciale prijzen voor de ‘Beste interpretatie van hedendaagse muziek’. In 2002 ontving hij de ‘European Culture Prize’ en in 2003 de ‘Echo Classic Prize’.

Von Eckardsteins opleiding werd voornamelijk gevormd door zijn docenten prof. Barbara Szczepanska, prof. Karl-Heinz Kämmerling en prof. Klaus Hellwig, University of Arts, Berlijn, waar hij ook met succes zijn studie afrondde (Konzertexamen). Von Eckardstein volgde een aanvullende opleiding aan de Internationale Piano Academie aan het Comomeer, Italië. Hij nam privélessen van docenten als Alfred Brendel en nam deel aan masterclasses van o.a. Vitalij Margulis, Karl Ulrich Schnabel, Alicia de Larrocha, Leon Fleisher en Menahem Pressler. Zelf heeft hij al vele malen masterclasses gegeven.

Kamermuziek speelt ook een belangrijke rol in zijn repertoire met optredens op festivals zoals het Kuhmo Chamber Music Festival, Finland, Delft Chamber Music Festival, Nederland, en het Risør Chamber Music Festival, Noorwegen, waar hij optrad met cellist Heinrich Schiff. Hij gaf vaak concerten met jonge maar zeer gerenommeerde musici, bijvoorbeeld Andrej Bielov, Barnabasz Kelemen, Isang Enders en Nicolas Altstaedt. In 2015 richtte hij samen met violiste Franziska Hölscher de serie kamerconcerten ‘Klangbrücken’ op in Konzerthaus Berlin.

Het uitgebreide repertoire van Von Eckardstein omvat de barokperiode tot en met de muziek van de 21e eeuw. Hij bracht verschillende werken van hedendaagse componisten in première, o.a. van de Amerikaanse Sidney Corbett. Een van zijn aandachtspunten is de veeleisende laatromantische pianomuziek van minder bekende componisten, met name Nicolai Medtner.

CD-opnames met composities van Medtner, Scriabin, Wagner, Schubert, Schumann, Debussy en anderen staan ​​hoog aangeschreven. Zijn laatste album van Duponts cyclus ‘La maison dans les dunes’ werd bekroond met ‘Diapason d´Or’. Een andere opname van sonates van Prokofjev is momenteel in voorbereiding, evenals een opname met werken van Jensen en Schumann. Beide cd’s verschijnen waarschijnlijk in de zomer van 2021.